OLLERUP ABROAD

Ollerup Abroad er en mulighed for nuværende og tidligere elever til at udforske verden, mens man underviser i gymnastik, dans eller parkour. Vi har et godt netværk af internationale partnere, som hvert år tilbyder mulighed for at være instruktør i forskellige foreninger og skoler rundt omkring i verden. Japan, Australien, New Zealand, Estland og Costa Rica er traditionelt vores primære partnere i denne udveksling, men Mexico og Tjekkiet bliver der mulighed for i fremtiden. Vi har sendt mange gode instruktører ud i verden og vi glæder os til at blive ved med at åbne dørene til verden for alle kvalificerede OD’er.

Camilla Koldby Veje, elev i foråret 2022 har været i New Zealand

Den perfekte kombination: Gymnastik, rejseoplevelser og kulturudveksling. Jeg var så heldig at få muligheden for at komme 3,5 måned med Ollerup Abroad til New Zealand i klubben Waikanae Gymnastic Club. En klub baseret på de frivillige kræfter og mange sociale aktiviteter, som blev et godt netværk for os. Jeg var sammen med Emilie med til at give klubben, gymnasterne og de øvrige instruktører: Nye idéer, indsigt i dansk gymnastik og inspiration til undervisningen. Med et smil på læben blev vi et frisk pust.

I klubben underviste vi børn fra 3 års alderen i preschool til de store teamgym-piger på 14 år. Undervisningen for de mindste børn tog meget udgangspunkt i grundelementerne i gymnastik, sikkerhed, gode landinger, leg og sjov. De 2 teamgym-hold var meget konkurrenceprægede, og der blev trænet fokuseret hen mod konkurrencerne i slutningen af sæsonen. Denne undervisning består primært af spring og tumbling, dog har de også en rytmedel.

Det betyder, at jeg har været med til adskillige konkurrencer og fået en dybere indsigt i new zealandsk teamgym, og selv er jeg blevet udfordret som aktiv dommer flere gange.

Om formiddagen underviste vi også de lokale skolebørn, som kom over i klubben og blev aktiveret.

Vi boede privat hos den samme skønne værtsfamilie under hele opholdet, og her følte vi os meget ”hjemme”. At bo hos en værtsfamilie har givet mig en berigende kulturudveksling og dybere indsigt i New Zealand i bred forstand.

I vores fritid har vi været heldige at møde fantastiske nye venner, og vi har rejst rundt i New Zealand og set deres smukke land, både for os selv men også sammen med Ollerups Elitehold, da de var på besøg i oktober, hvor vi havde en aktiv rolle i forbindelse med deres rejse.

Taknemmelighed, selvudviklende og berigende er de første ud af mange ord, der falder mig ind, når jeg tænkte tilbage på denne unikke mulighed. Tak til Ollerup, Tara, min værtsfamilie og Waikanae Gymnastic Club for at skabe rammerne for et unikt og værdifuldt kapitel i mit liv, jeg aldrig ville have være foruden.

Camilla Koldby Veje, Ollerup F22

Tobias D.Jacobsen elev i foråret 2022 har været i Australien

Jeg hedder Tobias, jeg er 22 år gammel og har det sidste halve år boet i Australien med Ollerup Abroad. I Australien mødtes jeg af en kultur der var anderledes end vores, men alligevel føltes ligesom Danmark. Det største kulturchok kom da jeg startede op som gymnastiktræner. Møder du en dedikeret gymnast i Australien, er de sjældent ældre end 15, det er kun dem der virkelig er dygtige. Og så er det artistisk gymnastik de dyrker. Så jeg fik lært en del om balancebom og forskudte barrer. Derudover, så har de konkurrencer det meste af året som de træner til. Dette var noget af en omvæltning for en dansk opvisningsgymnast, som har dyrket Teamgym dengang han gik på efterskole, men ellers ikke har konkurreret. Ikke desto mindre, blev jeg glad for at være træner i klubben. Jeg havde mine egne tumblinghold, var hjælper i nogle af parkourtimerne, havde skolehold som kom ud til klubben, hver fredag var jeg endda ude på en folkeskole og undervise. Jeg hjalp også med alt hvad jeg kunne med konkurrencepigerne. De var fantastiske at arbejde med, netop fordi de er så dedikerede gymnaster, så tager de imod alt du kan smide efter dem. Også da jeg lærte dem en rytmeserie ligesom i Danmark. Eller, det var faktisk ligesom at lave rytme med juniorgymnaster i Danmark, nogle elskede det, andre hadede det. De var også sværest at sige farvel til, fordi de tog så godt imod mig. Jeg boede i Bathurst. Fra Sydney ligger byen omkring 3 timer inde i landet. Det gik hurtigt op for mig at jeg højst sandsynligt var det mest eksotiske i Bathurst. Der er godt nok ikke super meget at lave i Bathurst, men der er pubs og en natklub som jeg nød at besøge engang i mellem. Er kommet hjem til Danmark med et nyt perspektiv på en anderledes gymnastikkultur og en fremmed hverdag. Hurtige tips til de næste der er så heldige at komme afsted: Du har ikke brug for så meget tøj som du tror. Lad være at tegne et mobilabonnement hos Optus. Hold kontakt til dine Ollerup kammerater, arranger at ses. Togsystemet er ikke det mest pålidelige, men det er billigt i forhold til DSB.

Marie og Philip, elever i foråret 2022, har været i Costa Rica:

Vi var så heldige at få oplevelsen af, at være undervisere i gymnastikklubben Tempos der ligger i San José, hovedstaden i Costa Rica. Klubben har eksisteret siden 2010 og er faktisk startet af to tidligere Ollerup elever. Maja fra Danmark og Jose fra Costa Rica. Vi var afsted i tre måneder og boede under hele opholdet hos forskellige værtsfamilier. Nogle gange hos samme familie, og nogle gange hver for sig. I hverdagene brugte vi tiden på at undervise i klubben. Vi underviste seks forskellige hold; baby steps (1-3 år), minis (3-6 år), niños (6-10 år), teens (10-13 år), jóvenes (13 år og op) og et nyopstartet rytmehold. Den sidste måned, brugte vi på at øve og sammensætte en stor afslutningsopvisning med stort set alle medlemmer i hele Tempos. Det var en kæmpe succes og både medlemmerne og deres familier var ekstremt glade for at kunne lave et show igen, efter nogle år med covid-19 hvor de var foruden. Vores weekender blev brugt sammen med vores søde værtsfamilier som gladeligt viste os rundt i flere dele af Costa Rica og tog os med på mange uforglemmelige ture. 

Vi er ovenud taknemmelige for at vi greb den gode mulighed om at tage med Ollerup Abroad ud i verden og gjorde noget af det vi holder allermest af, nemlig at undervise i dansk gymnastik. Det er en helt igennem fantastisk måde at rejse på, og en meget unik oplevelse at opleve en fremmed kultur på så tæt hånd. Det har givet os enestående oplevelser, god erfaring, nye venner som forhåbentligt varer ved, mere selvstændighed og et nyt og sundt perspektiv på både gymnastikken, men også på verden, hvilket har været utrolig lærerigt. 

  • Philip Klejs Jørgensen og Marie Noe Andersen, elever i foråret 2022

Venlig hilsen Philip og Marie! 

Ellen Marie Steen Andersen, elev i foråret 2022, har været i Estland

Fire måneder i Estland

Et forårssemester på Ollerup har ligget i kortene længe som næste skridt efter gymnasiet. Men at komme “abroad” har kun været en ønsketænkning, for de tidligere elever jeg har set være afsted har virket langt mere kompetente, end jeg så mig selv. Derfor havde jeg ikke de største forventninger til rent faktisk at blive valgt, da jeg sendte min ansøgning afsted halvvejs inde i semesteret. Jeg søgte alle destinationer, for selve oplevelsen betød mere for mig end at ende et bestemt sted. Da vi endelig fik besked om hvem der fik lov at komme afsted, og jeg var den eneste, der skulle til Estland, blev jeg ramt af tanker om hvorvidt jeg ville være i stand til at klare opholdet og leve op til deres forventninger om at få et nytænkende og friskt indspark til klubben fra Ollerup.
Jeg skulle være rytmeinstruktør fra start september til slut december i Triiniks, den lokale gymnastikforening i Nõo, som er en lille by med godt tusind indbyggere lidt uden for Tartu, Estlands andenstørste by. Det var utrolig nervepirrende at tage springet og rejse derop helt alene, men jeg blev heldigvis mødt af imødekommende og engagerede mennesker. Jeg boede i min egen lejlighed en lille kilometer fra klubben, så jeg oplevede ikke kun et nyt land, men også at flytte ud og bo alene på samme tid.

Det blev hurtigt hverdag i Nõo, som var fyldt med omkring fem timers gymnastik om dagen med forskellige grupper af primært piger fra 1.-10. klasse. De var utrolig flittige og arbejdede altid koncentreret, for at lære de nye ting jeg introducerede dem til. Jeg blev også selv udfordret ved ikke kun at undervise rytmehold, for nogle aftner havde jeg fitnesshold for forældrene, mens deres børn var til gymnastik inde ved siden af. Det var hårdt at have så lange dage, samtidig med at jeg skulle finde mig til rette i en ny by i et fremmed land, hvor jeg ikke forstod sproget og samtidig skulle vænne mig til at bo alene. Hen af vejen lærte jeg basale gloser og faldt rigtig godt til i klubben og følte mig som en del af gruppen. Gloserne var nødvendige, for jeg underviste også børnehavehold og seniordamer, som ikke forstår engelsk. Mine kollegaer havde også lange dage, så den sociale gevinst var ikke særlig stor, og jeg var meget alene før og efter træning. Men den alenetid var også god for mig, for jeg lærte at sætte pris på den, nyde mit eget selskab og opdage, hvor meget jeg udviklede mig i løbet af mine fire måneder i Estland. Jeg har en langt større tro på mig selv, mine evner inden for rytmegymnastikken og mine evner til at formidle og undervise både små og store. Jeg har erfaring med at undervise på danske lokalhold, men det har klart udviklet mig at skulle løfte den opgave på engelsk, og jeg har fået ny blod på tanden til at fortsætte med at undervise herhjemme.

Hannah og Kristian, elever foråret 2022 har været i Japan

Efter 4 måneder er vi, Kristian og Hannah, netop kommet hjem fra vores ophold i Japan med Ollerup Abroad. Det har været 4 spændende, lærerige og sjove måneder, og vi har fået fyldt rygsækken med mange skønne oplevelser. Japan er et utrolig dejligt land med en spændende kultur og et meget hjælpsomt og imødekommende folk. Det har vi nydt godt af! Under vores ophold har vi boet og arbejdet på Jiyu Gakuen i Tokyo, hvor hverdagen har budt på gymnastik-, dans- og springtimer med søde og nysgerrige elever. Vi ankom til et varmt og fugtigt Japan i august, hvor vi brugte den første måned på at forberede serier og opvisning til eleverne. Opvisningen skulle vises til skolens årlige gymnastikopvisning “Taisokai”. Eleverne kløede på, og vi havde den fineste opvisningsdag i solskinsvejr. Efter taisokai har vi undervist bredt i dansk gymnastik og fokuseret på at gymnastik skal være sjovt, og at det handler om bevægelse frem for perfektion. Under vores ophold i Japan har vi også været på flere ture rundt i landet for at lave workshops med børn og unge i andre byer. Det har været en skøn mulighed for at give flere børn sjove og gode oplevelser med gymnastik og bevægelse. Turene har også givet os en større mulighed for at se lidt mere af det kulturelle og naturskønne Japan uden for Tokyos pulserende storbyliv. Med os hjem har vi mange gode minder og venskaber, og det har været en stor fornøjelse at opleve Japan gennem Ollerup Abroad!